Πότε κόβεται το ξύλο

         

 Πότε κόβεται το ξύλο


Τα ξύλα που κόβονται για επιπλοποιεία, καύση ή οικοδομικές κατασκευές πρέπει να κόβονται τον σωστό χρόνο:1 κόβουμε ένα δέντρο όταν έχει τους λιγότερους χυμούς.

Σημαντικός παράγοντας για την κίνηση των ρευστών στη φύση είναι η θέση του φεγγαριού. Το φεγγάρι κάνει δύο κινήσεις. Η πρώτη είναι το γέμισμα ή άδειασμα. Η δεύτερη είναι το ανέβασμα ή το κατέβασμα της τροχιάς σε σχέση με τον ορίζοντα. Η περιοδικότητα των δύο κινήσεων έχει κάποια διαφορά. Το καλοκαίρι καθώς η σελήνη γεμίζει, η τροχιά της κατεβαίνει, και αντιστρόφως. Το χειμώνα σχεδόν συμπίπτει το γέμισμα με το ανέβασμα και το χάσιμο με το κατέβασμα.

Όταν το φεγγάρι γεμίζει και όταν ανεβαίνει, τότε ανεβαίνουν και οι χυμοί στα φυτά, και αντιστρόφως. Το χειμώνα αυτά τα φαινόμενα είναι ισχυρότερα.

Επίσης, οι χυμοί ανεβαίνουν την άνοιξη και το καλοκαίρι, ενώ πέφτουν τo φθινόπωρο και χειμώνα. Ανεβαίνουν το πρωί και την ημέρα, κατεβαίνουν το απόγευμα και τη νύχτα.

Έτσι, συνδυάζοντας όλους αυτούς τους παράγοντες: ο ιδανικός χρόνος να κοπεί ένα δέντρο, αν πρόκειται να το χρησιμοποιήσουμε για κατασκευές, είναι κάποιο χειμωνιάτικο απόγευμα και στο χάσιμο του φεγγαριού. Αν αντίθετα π.χ., θέλουμε να κόψουμε ξύλα για να τα πουλήσουμε με το κιλό... τα κόβουμε κάποιο ανοιξιάτικο πρωινό με το γέμισμα του φεγγαριού, για να είναι βαριά-βαριά!

 


 e-mail:info@alfacleaning.gr   ΡΟΔΟΣ 85107   τηλ/φαξ:+30 2244048229   κιν:+30 6979042044