ιστιολόγιο σχετικά με το τζάκι 

Page Counter


 Εδώ ανεβαίνουν συνεχώς πληροφορίες σχετικά με το τζάκι και την καμινάδα σε οικιακούς και επαγγελματικούς χώρους. 

Μπορείτε να στείλετε τα σχόλια σας και τις ερωτήσεις σχετικά με κάθε είδους καμινάδας χρησιμοποιώντας τη φόρμα επικοινωνίας.

ιστορία του καπνοδοχοκαθαριστή

Ο καπνοδοχοκαθαριστής


  Ο καπνοδοχοκαθαριστής είναι ένα από τα παλαιότερα των σύγχρονων επαγγελμάτων καθώς η ιστορία του ξεκινά από την αρχαιότητα.  Η σύγχρονη έννοια του καπνοδοχοκαθαριστή  έχει αναπτυχθεί τα τελευταία διακόσια χρόνια όταν η καμινάδα έγινε αρκετά μεγάλη για να χωρέσει έναν άνθρωπο μέσα. Η εξέλιξη αυτή η οποία συνέπεσε με τη βιομηχανική επανάσταση μας έδωσε τη δημοφιλή εικόνα του καπνοδοχοκαθαριστή που όλοι μας είμαστε εξοικειωμένοι.

  

 Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, πολλές προλήψεις αναπτύσσονται, ίσως λόγω του ιδιόμορφου χαρακτήρα του έργου τους. Ευτυχώς για τους καπνοκαθαριστές οι πιο πολλές  από αυτές τις δεισιδαιμονίες ήταν μάλλον θετικές, γεγονός που το υποδηλώνει ότι η θέα ή και το άγγιγμα ένας καπνοδοχοκαθαριστή θα μπορούσε να φέρει καλή τύχη. Αυτό ήταν ίσως το αποτέλεσμα του περιστατικού στο οποίο ένας καθαρισμός καμινάδας βοήθησε να  σωθεί η ζωή του βασιλιά Γεωργίου Β (στην Μεγ. Βρετανία).  Ακόμα και σήμερα καπνοδοχοκαθαριστές προσλαβάνωνται  για να εμφανιστούν στη διάρκεια ενός  βρετανικού γάμου, γιατί πιστεύεται ότι εάν η νύφη δει έναν, την γαμήλια ημέρα, θα της φέρει καλή τύχη!!


  Ο Καθαρισμός καμινάδων έχει γίνει το αντικείμενο έντονων συζητήσεων λόγω των κινδύνων που συνεπάγεται η εργασία. Εισπνοή αιθάλης, στη διάρκεια καθαρισμού καμινάδας μπορεί να προκαλέσει ασφυξία. Η επαναλαμβανόμενη απροστάτευτη έκθεση σε αιθάλη από το εσωτερικό της καμινάδας μπορεί να προκαλέσει καρκίνο.  Δυστυχώς, στό παρελθόν τα θύματα αυτών των επαγγελματικών κινδύνων ήταν συχνά παιδιά. Πολλά από αυτά τα παιδιά ήταν ορφανά... αγοράζονταν μέσα  από ορφανοτροφεία από την ηλικία των τεσσάρων ετών από καπνοδοχοκαθαριστές ως μαθητευόμενο προσωπικό και χρησιμευαν για τον καθαρισμό της καμινάδας (κυριολεκτικά).  Μια σειρά από νομοθετήματα έβαλε τέλος σε αυτό το όνειδος. Ένας τέτοιος νόμος θεσπίστηκε το 1788 που περιόριζε την ηλικία ενός μαθητευόμενου στα οκτώ έτη και τον αριθμό των μαθητευόμενων για ένα καθαριστή σε έξι. Τελικά πενήντα δύο χρόνια αργότερα με άλλο νόμο που θεσπίσθηκε, έγινε αύξηση του ορίου ηλικίας για τον καθαρισμό καμινάδων στα είκοσι ένα. 


  Σήμερα, εκτός από την πιο παραδοσιακό καθαρισμό της  καμινάδας οι καπνοδοχοκαθαριστές συμβάλουν στη συντήρηση και καλή λειτουργεία μιας σειράς  διαφορετικών συσκευών θέρμανσης, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων εξαερισμού που λειτουργούν με καύση φυσικού αερίου, πετρελαίου, ξύλου και τεχνικού ξύλου (παλέτες).


  Αν και καθαριστές καπνοδόχων εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τη περίφημη βούρτσα τους, εφαρμόζουν και πιο σύγχρονα εργαλεία, όπως μηχανές video για να εντοπίσουν μια απόφραξη μέσα σε μια καμινάδα. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιούν ισχυρές αντλίες κενού για να ρουφήξουν την αιθάλη. Εν πάση περιπτώσει, φαίνεται ότι ο καθαρισμός της  καμινάδας και ο καπνοδοχοκαθαριστής  με κάποια μορφή είναι εδώ για να μείνει. 


καυσόξυλα pelletsΣτον σύντομο κατάλογο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που προωθούνται στην Ελλάδα, προστέθηκε πρόσφατα μια νέα εγγραφή: τα pellets, ή συσσωματώματα, όπως λέγονται, που εδώ και χρόνια χρησιμοποιούνται σε όλες σχεδόν τις βορειοευρωπαϊκές χώρες τόσο για θέρμανση όσο και για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. 


Κατ' αρχήν, τι είναι τα pellets και γιατί θεωρούνται οικολογικό καύσιμο; «Πρόκειται για συσσωματώματα ξύλου χωρίς την προσθήκη χημικών, συγκολλητικών ουσιών. Είναι δηλαδή στερεά βιοκαύσιμα προερχόμενα από την αξιοποίηση βιομάζας», εξηγεί ο Ευριπίδης Κυπριώτης. Η πρώτη ύλη είναι θρυμματισμένο ξύλο που περνάει από μια ειδική επεξεργασία και παίρνει μια συγκεκριμένη μορφή - είναι κυλινδρικό, μικρής διατομής, με στιλπνή επιφάνεια. 


Το υλικό αυτό, στη συνέχεια, τροφοδοτεί ειδικούς καυστήρες, όταν πρόκειται για πολυκατοικίες ή μεγάλες κατοικίες, ή ειδικές σόμπες και τζάκια, όταν πρόκειται για σπίτια με μικρότερες ανάγκες και εξασφαλίζει ζεστασιά και οικονομία δεδομένου ότι είναι 20% - 40% φθηνότερο από το πετρέλαιο. 


Καύσιμο από κουκούτσια και αγριαγκινάρες 


Τα είδη ξύλων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή pellets είναι πολλά. Στη Σουηδία, τη Δανία και τις βόρειες χώρες επεξεργάζονται τα υπολείμματα από τη κατεργασία των δασικών προϊόντων. Στην Κομοτηνή, έχουν πειραματιστεί με κλαδέματα από λεύκες, ακακίες, ιτιές, ευκάλυπτους, μουριές αλλά και με καλάμια, αγριαγκινάρες και τα υπολείμματα τις καλλιέργειας βαμβακιού. Είναι δυνατό να χρησιμοποιηθεί επίσης το πυρηνόξυλο, τα κουκούτσια οποιουδήποτε φρούτου αλλά και τα τσόφλια από αμύγδαλα, καρύδια και φουντούκια. 


Γιατί η καύση προϊόντων ξύλου θεωρείται φιλική προς το περιβάλλον, αφού εκλύεται διοξείδιο του άνθρακα στη ατμόσφαιρα; «Η καύση pellets είναι μια οικολογική διαδικασία γιατί έχει μηδενικό ισοζύγιο εκπομπών», εξηγεί ο Δημήτρης Αμανατίδης. «Τα ορυκτά καύσιμα βγάζουν στην επιφάνεια το διοξείδιο του άνθρακα που είναι αποθηκευμένο στο υπέδαφος για εκατομμύρια χρόνια. Αντίθετα, τα φυτά δεσμεύουν διοξείδιο με τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης και όταν καίγονται αυτό επιστρέφει στην ατμόσφαιρα. Αρα το ισοζύγιο είναι ισοσκελισμένο». 


Ζεσταίνουν 80.000 σπίτια στη Σουηδία 


Η Σουηδία, η οποία έχει δηλώσει τη διάθεσή της για απεξάρτηση της οικονομίας της από τα ορυκτά καύσιμα μέχρι το 2020, χρησιμοποιεί τα pellets σαν βασικό καύσιμο τόσο για θέρμανση αλλά και για την συμπαραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Μάλιστα, με την τεχνολογία της τηλεθέρμανσης με καυστήρες για pellets - μια κεντρική εγκατάσταση με λέβητα και καυστήρα στην οποία ζεστό νερό με σωλήνες οδηγείται στα σπίτια, ακόμα και σε απόσταση χιλιομέτρων, εξυπηρετούνται 80.000 διαμερίσματα στη Στοκχόλμη. 


Η χρήση των pellets στη διάρκεια των τελευταίων χρόνων αυξήθηκε κατά 80% στη χώρα, ενώ η συμμετοχή των νοικοκυριών (εφαρμογές θέρμανσης) στην αύξηση αυτή έφτασε το 425%. (Bioenergy in the Nordic-Baltic Region Ιούνιος 2006) 


Δεν είναι όλα τα pellets, pellets 


Για να προλάβουμε τυχόν παρεξηγήσεις πρέπει να πούμε ότι η ελληνική απόδοση της λέξης δεν είναι τυχαία. Τα συσσωματώματα σχηματίζονται όταν ενοποιούμε τις μάζες διαφόρων υλικών. Ετσι με τη λέξη pellets δεν εννοούμε μόνο το καύσιμο υλικό, αλλά οτιδήποτε έχει υποστεί την διαδικασία της συσσωμάτωσης. Γι' αυτό ίσως κάποιοι να έχουν ακούσει για pellets λιπάσματος, ζωοτροφών ή ακόμα και pellets από καρβουνόσκονη ή άλλο υλικό που έχει τη μορφή του τούβλου -οι γνωστές μπρικέτες- και χρησιμοποιούνται στα συστήματα θέρμανσης. Εμείς αναφερόμαστε μόνο σε αυτά που έχουν προκύψει από την πολτοποίηση ξυλώδους μάζας. 

Πότε κόβεται το ξύλο

         

 Πότε κόβεται το ξύλο


Τα ξύλα που κόβονται για επιπλοποιεία, καύση ή οικοδομικές κατασκευές πρέπει να κόβονται τον σωστό χρόνο:1 κόβουμε ένα δέντρο όταν έχει τους λιγότερους χυμούς.

Σημαντικός παράγοντας για την κίνηση των ρευστών στη φύση είναι η θέση του φεγγαριού. Το φεγγάρι κάνει δύο κινήσεις. Η πρώτη είναι το γέμισμα ή άδειασμα. Η δεύτερη είναι το ανέβασμα ή το κατέβασμα της τροχιάς σε σχέση με τον ορίζοντα. Η περιοδικότητα των δύο κινήσεων έχει κάποια διαφορά. Το καλοκαίρι καθώς η σελήνη γεμίζει, η τροχιά της κατεβαίνει, και αντιστρόφως. Το χειμώνα σχεδόν συμπίπτει το γέμισμα με το ανέβασμα και το χάσιμο με το κατέβασμα.

Όταν το φεγγάρι γεμίζει και όταν ανεβαίνει, τότε ανεβαίνουν και οι χυμοί στα φυτά, και αντιστρόφως. Το χειμώνα αυτά τα φαινόμενα είναι ισχυρότερα.

Επίσης, οι χυμοί ανεβαίνουν την άνοιξη και το καλοκαίρι, ενώ πέφτουν τo φθινόπωρο και χειμώνα. Ανεβαίνουν το πρωί και την ημέρα, κατεβαίνουν το απόγευμα και τη νύχτα.

Έτσι, συνδυάζοντας όλους αυτούς τους παράγοντες: ο ιδανικός χρόνος να κοπεί ένα δέντρο, αν πρόκειται να το χρησιμοποιήσουμε για κατασκευές, είναι κάποιο χειμωνιάτικο απόγευμα και στο χάσιμο του φεγγαριού. Αν αντίθετα π.χ., θέλουμε να κόψουμε ξύλα για να τα πουλήσουμε με το κιλό... τα κόβουμε κάποιο ανοιξιάτικο πρωινό με το γέμισμα του φεγγαριού, για να είναι βαριά-βαριά!

 


Τραβάει ή δεν τραβάει

  Το πώς τα τζάκια λειτουργούν σωστά και το πως μπορείς να χτίσεις ένα καλύτερο έχει γίνει το θέμα συζήτησης κυριολεκτικά για αιώνες. Από τις πρώτες πέτρες βαλμένες γύρω – γύρω από τη φωτιά μέχρι τα μοντέρνα εργοστασιακά τζάκια με προσεγμένες διαστάσεις και υλικά κατασκευής έχει γίνει μεγάλη πρόοδος. Ο στόχος είναι πάντα να σιγουρευτούμε ότι «τραβούν» καλά το καπνό και «πετούν έξω» όσο  περισσότερη ζεστασιά  μπορούμε να πάρουμε από το  ξύλο. Η πρόοδος αυτή βασίστηκε σε λάθη που δεν ξαναγίνονταν και έτσι μερικά σχέδια συνεχίζουν να δουλεύουν και να εξελίσσονται ενώ άλλα καταργήθηκαν.

  Εάν θα θέλαμε να το τοποθετήσουμε απλά, το τζάκι σας τραβάει κυρίως διότι  ο ζεστός αέρας ανεβαίνει. Όταν αρχίζετε μια φωτιά  ο αέρας μέσα στη καμινάδα  ζεσταίνεται και μεγαλώνει η διαφορά θερμοκρασίας του με αυτόν που είναι έξω από τη καμινάδα σας με φυσικό επακόλουθο να αρχίσει να ανεβαίνει. Καθώς ο ζεστός αυτός αέρας ανεβαίνει, ο κρύος του δωματίου ρέει μέσα στην εστία περιστρέφεται γύρο από τη φωτιά , ζεσταίνεται και αυτός και ανεβαίνει με τη σειρά του στη καμινάδα δημιουργώντας έτσι έναν κύκλο χωρίς τέλος. 


  Πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον 100 λόγοι γιατί το τζάκι σας δεν τραβάει σωστά.. Θα  προσπαθήσω να καλύψω κάποια βασικά αρχίζοντας με τους απλούς και δουλεύοντας προς τους πιο πολύπλοκους λόγους . Παρακαλώ κρατήστε στο μυαλό σας ότι αυτή είναι μια απλοποιημένη λίστα από τους πιο συνηθισμένους λόγους. Μια πιο λεπτομερή παρουσίαση του θέματος προϋποθέτει εξελιγμένες γνώσεις για τη ροή του αέρα, την διαφορά πίεσης κ.λ.π.

Είναι το κλαπέτο εντελώς ανοιχτό ? 

 Μην χαμογελάτε , μπορεί να συμβεί σε όλους μας. Πολλοί από εμάς ξεχνάμε να ανοίξουμε το κλαπέτο του τζακιού με αποτέλεσμα να γεμίσει  το σπίτι με καπνό. Πολλές φορές όμως  έχει σκουριάσει και/ή έχει πολλή καπνιά και δυσκολεύετε η απρόσκοπτη κίνηση του καπνού προς τη καμινάδα.


Είναι τα καυσόξυλα σας πράσινα ή βρεγμένα ? 

  Θυμηθείτε ότι ο λόγος που τραβάει το τζάκι σας είναι η θερμοκρασία που αναπτύσσεται μέσα στη καμινάδα. Εάν τα ξύλα είναι νωπά ή βρεγμένα  παράγεται περισσότερος καπνός παρά θερμότητα και πιθανόν να μην έχει αρκετή θερμότητα η καμινάδα σας έτσι ώστε να λειτουργήσει το κύκλωμα.

 

3) Είναι καθαρή  η καμινάδα σας ? 

    Η συνεχής παραγωγή καπνιάς και η προστιθέμενη εναπόθεση του στο εσωτερικό τοίχωμα της καμινάδας σας , μπορεί να επηρεάσει σοβαρά το τρόπο λειτουργίας της. Χοντρά στρώματα καπνιάς αλλάζουν τις εσωτερικές  διαστάσεις  της καμινάδας.Είναι σαν να αναπνέεται μέσα από ένα καλαμάκι για το αναψυκτικό. Σκεφτείτε ότι ένα στρώμα κρεογόνου πάχους 1,5 εκ. φτάνει για να διαφοροποιήσει  τη ροή του αέρα σε ποσοστό 17% σε μια παραδοσιακή χτιστή καμινάδα και στο απίστευτο 30% σε μια σύγχρονη βιομηχανική κατασκευή.

  Πουλιά και μικρά ζώα νομίζουν επίσης ότι η καμινάδα σας είναι ένα κούφιο δένδρο και αποφασίζουν να μετακομίσουν στο εσωτερικό της για  να δημιουργήσουν την επόμενη γενεά τους..


4)Είναι η καμινάδα σας αρκετά ψηλή ?

Για να λειτουργήσει η καμινάδα σας πρέπει να έχει το ανάλογο ύψος. Πρέπει επίσης  να είναι τουλάχιστον 1,5 μέτρα ψηλότερη από την οροφή και 1 μέτρο πιο ψηλά από οτιδήποτε άλλο υπάρχει σε απόσταση 3 μέτρων . Εάν η καμινάδα σας καπνίζει λόγου ύψους τότε το πρόβλημα επιδεινώνεται όταν φυσάει αέρας.

   

5) Είναι η καμινάδα σας αρκετά ζεστή ?

Θυμηθείτε ότι ο ζεστός αέρας που ανεβαίνει είναι ο βασικός λόγος που λειτουργεί το τζάκι σας. Σε αυτή τη περίπτωση εάν έχετε μια μεγάλη εξωτερική καμινάδα γεμάτη με κρύο αέρα και ενώ  εσείς προσπαθείτε να ανάψετε το τζάκι σας αυτός ο κρύος αέρας θέλει να κατέβει  κάτω. Έτσι ο καπνός κατεβαίνει κάτω  όταν η φωτιά δεν καίει πολύ δυνατά και το τζάκι σας καπνίζει. Πολλοί άνθρωποι προσπαθώντας να ξεκινήσουν μια φωτιά σε ένα μεγάλο ή πολύ κρύο τζάκι ανάβουν μερικά χαρτιά και τα κρατούν κάτω από το άνοιγμα της   καμινάδας βοηθώντας τον κρύο αέρα να ανέβει. Μια καλή φωτιά με φλόγα βοηθάει σε μια τέτοια περίπτωση καπνίσματος.


6)Είναι το σπίτι σας σφραγισμένο?

Οι φωτιές στο παραδοσιακό τζάκι απαιτούν μεγάλες ποσότητες αέρα για τη καύση. Φανταστείτε μια κολόνα αέρα 6 ή 7 μέτρα με εμβαδό 25εκ. επί 25εκ. να ανεβαίνει συνεχώς από τη καμινάδα σας για όλες τις ώρες  που είναι αναμμένο. Όλος αυτός ο αέρας κάπως πρέπει να ανανεωθεί. Με τα μοντέρνα πορτοπαράθυρα που κλείνουν ερμητικά τον κρύο αέρα έξω από το σπίτι σας  αυτό είναι δύσκολο. Έτσι η φωτιά πνίγεται και το τζάκι καπνίζει. Προσωρινή  λύση σε αυτό το πρόβλημα  να αφήνετε ένα παράθυρο λίγο ανοικτό για την είσοδο αέρα. Προσοχή διότι σε τέτοιες περιπτώσεις μπορεί να παραχθεί μονοξείδιο του άνθρακα από την ατελή καύση.  Στα μοντέρνα εργοστασιακά τζάκια αυτό το πρόβλημα λύνεται  με τη θυρίδα εισαγωγής αέρα στο πίσω μέρος του τζακιού.

 

7) Έχει το σπίτι σας πολλές απώλειες αέρα ?

Ένα σπίτι με πολλές απώλειες αέρα, στο εξωτερικό του περιβάλλον και συνήθως πολυώροφο που χάνει αέρα στους πάνω ορόφους δημιουργεί το δικό του ρεύμα αέρα και δεν αφήνει την καμινάδα να δουλέψει σωστά. Έτσι το τζάκι καπνίζει. Αυτό επιδεινώνετε όταν το τζάκι βρίσκεται στο υπόγειο σε έναν κρύο εξωτερικό τοίχο. Σιγουρευτείτε ότι η πόρτα στη σοφίτα και τα άλλα παράθυρα είναι καλά κλεισμένα. 

 

 Οι άλλοι 93 λόγοι που το τζάκι σας δεν τραβάει σωστά έχουν να κάνουν με θέματα σχεδιασμού και τοποθέτησης του τζακιού και της καμινάδας. Πρέπει να σας πω επίσης ότι εκτός από το ότι η καμινάδα σας μπορεί να είναι πολύ κοντή ή πολύ στενή και σας δημιουργεί πρόβλημα καπνίσματος υπάρχουν και περιπτώσεις που η καμινάδα είναι πολύ μακριά ή πολύ φαρδιά και  έχουμε το ίδιο πρόβλημα. 

Το συμπέρασμα από όλα αυτά είναι το ότι παρόλο που το τζάκι σας αποτελείται από μέρη και τμήματα που δείχνουν απλά και εύκολα στη συναρμολόγηση τους είναι ένα ευαίσθητο σύνολο, που επηρεάζεται από πολλούς και διαφορετικούς παράγοντες οι οποίοι  πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη στη διαδικασία τοποθέτησης του. 
Αλέξανδρος Σιλβέστρος

Εργολάβος Καθαριότητας / Καθαρισμοί Καπνοδόχων & Φουγάρων

Α.Φ.Μ.051507093

εξαερισμός γενικές ένοιες


ΡΟΗ ΑΕΡΑ (Q)

Είναι ο όγκος του αέρα, που απαιτείται για την εισαγωγή ή εξαγωγή αέρα σε έναν χώρο κατά την διάρκεια του χρόνου.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι υπολογισμού της ροής:

1. Υπολογισμός της ροής ανάλογα με τον όγκο του χώρου

Αφού υπολογίσουμε τον όγκο του χώρου, που θέλουμε να εξαερίσουμε, πολλαπλασιάζουμε με τις απαιτούμενες αλλαγές αέρα την ώρα (ΑΑΩ). Οι ΑΑΩ είναι ένας συντελεστής, ο οποίος εξαρτάται από το είδος του χώρου που θέλουμε να εξαερίσουμε.

Απαιτούμενες αλλαγές ανά ώρα για συνηθισμένες εφαρμογές εξαερισμού

Οι τιμές είναι ενδεικτικές και μπορεί να αλλάζουν ανάλογα με τις απαιτήσεις

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ  &    ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ

Χώροι Καυστήρων                  20-30

Βοηθητικοί χώροι                    4-8

Εργασιακοί χώροι                  10-15

Φούρνοι                                   20-30

Μηχανοστάσια                       20-30

Τράπεζες - γραφεία               16-10

Επαγγελματικά πλυντήρια   30-60

Καφετέριες - μπαρ                12-18

Βιομηχανίες χρωμάτων        30-60

Κινηματογράφοι - Θέατρα   10-20

Αποθηκευτικοί χώροι               3-6

Γκαράζ                                      6-8

Θερμοκήπια                         30-60

Γυμναστήρια                        6-12

Χοιροστάσια                        25-60

Νοσοκομεία                           4-6

Επαγγελματικές κουζίνες  30-60


ΟΙΚΙΑΚΟΙ ΧΩΡΟΙ

Εκκλησίες                           1-2

Τουαλέτες                       15-20

Εστιατόρια                         6-10

Υπνοδωμάτια                     2-4

Σχολεία                               2-4

Αποθήκες                            4-8

Καντίνες                              5-10

Parking                                 6-8

Εργαστήρια                    8-12

Κουζίνες                       10-15

Βιβλιοθήκες                        3-5

Σαλόνι - Καθιστικό               4-8

Εμφανιστήρια              10-15


2.Υπολογισμός της ροής ανάλογα με τα άτομα στο χώρο

20-25 m3/h ανά άτομο με φυσιολογική δραστηριότητα

30-35 m3/h ανά άτομο σε χώρους που επιτρέπεται το κάπνισμα

45 m3/h ανά άτομο με ελαφριά φυσική δραστηριότητα

60 m3/h ανά άτομο με έντονη φυσική δραστηριότητα.

3.Υπολογισμός της ροής ανάλογα με το υλικό που θέλουμε να μεταφέρουμε

Εδώ θα πρέπει να υπολογίσουμε την απαιτούμενη ταχύτητα σύλληψης και μεταφοράς του υλικού που θέλουμε να μεταφέρουμε.

Για τον υπολογισμό του όγκου του αέρα πολλαπλασιάζουμε την ταχύτητα με το εμβαδόν της διατομής του αεραγωγού


  ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΣΥΛΛΗΨΗΣ       m/sec

Οικιακές κουζίνες                    0,15-0,20

Επαγγελματικές κουζίνες       0,20-0,25

Στεγνωτήρια                            0,25-0,50

Λιπαντήρα                                0,25-0,50

Οξυγονοκολλήσεις                  0,50-1,00

Γαλβανιστήρια                          0,50-1,00

Φούρνοι βαφής                         0,70-1,00  

Εργαστήρια τορναδόρων         2,5-10,00

 ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ m/sec

 Σκόνη      9

Αλεύρι           13

Πριονίδι         15

Ρινίσματα σιδήρου               15

Ροκανίδια             18

Σκόνη μολύβδου          20-25

ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ ΕΞΑΕΡΙΣΤΗΡΑ

Για την επιλογή του σωστού εξαεριστήρα θα πρέπει να λάβουμε υπ' όψιν μας τις εξής παραμέτρους.

Τύπος

Βιομηχανικός

Εμπορικός

Οικιακός

Χαρακτηριστικά του αέρα

καθαρός αέρας

αέρας με λίπος

ειδικά αέρια

Τοποθέτηση

Παροχή ρεύματος

Χώρος εξαγωγής του αέρα

Τοποθέτηση σε τοίχο, οροφή...

Θέση των στομίων εισαγωγής

Διάφοροι παράμετροι

Διαστάσεις

Δυνατότητα ρύθμιση

Αξεσουάρ εγκατάστασης

Αποδεκτά επίπεδα θορύβου

Στον χώρο

Στον εξωτερικό χώρο

Παροχής ρεύματος

Φάση

Volt

Συχνότητα

ΚΑΝΟΝΕΣ ΕΞΑΕΡΙΣΜΟΥ

Αυτοί οι κανόνες επιτρέπουν να αλλάξετε τις αεροδυναμικές παραμέτρους

τη ροή του αέρα (Q)

την πτώση της πίεσης (Δp)

την ισχύ που απορροφάται από τη φτερωτή (P)

την ένταση του θορύβου (Lp)

σε σχέση με

την ταχύτητα (RPM) (N)

τη διάμετρο της φτερωτής (D)

για γεωμετρικά όμοιους εξαεριστήρες

 

Για δεδομένη διάμετρο φτερωτής μεταβάλλοντας την ταχύτητα από Ν1 σε Ν2 ισχύουν τα κάτωθι


Για δεδομένη ταχύτητα, μεταβάλλοντας τη διάμετρο από D1 σε D2 ισχύουν τα κάτωθι

ΠΤΩΣΗ ΠΙΕΣΗΣ

Για να πετύχουμε ροή σε σύστημα αεραγωγών είναι απαραίτητο να νικήσουμε την αντίσταση του συστήματος η οποία οφείλεται

Στην τριβή κατά μήκος του αεραγωγού

Στα χαρακτηριστικά του συστήματος (κούρμπες, στόμια, φίλτρα, θυρίδες κλπ)

Αυτές οι απώλειες πρέπει να υπολογίζονται με ακρίβεια ώστε να επιλεγεί ο σωστός εξαεριστήρας, που θα παρέχει την απαιτούμενη ροή αέρα

 

•ΕΝΤΑΣΗ ΘΟΡΥΒΟΥ

Ο θόρυβος σε ένα σύστημα εξαερισμού προκαλείται από:

Αεροδυναμικός ήχος, που προκαλείται από την ροή του αέρα

Δόνηση


ΚΑΦΦΕ Α.Ε. ΠΡΟΤΥΠΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΞΑΕΡΙΣΜΟΥ

 e-mail:info@alfacleaning.gr   ΡΟΔΟΣ 85107   τηλ/φαξ:+30 2244048229   κιν:+30 6979042044