ιστιολόγιο σχετικά με το τζάκι 


 Εδώ ανεβαίνουν συνεχώς πληροφορίες σχετικά με το τζάκι και την καμινάδα σε οικιακούς και επαγγελματικούς χώρους. 

Μπορείτε να στείλετε τα σχόλια σας και τις ερωτήσεις σχετικά με κάθε είδους καμινάδας χρησιμοποιώντας τη φόρμα επικοινωνίας.

ιστορία του καπνοδοχοκαθαριστή

Ο καπνοδοχοκαθαριστής


  Ο καπνοδοχοκαθαριστής είναι ένα από τα παλαιότερα των σύγχρονων επαγγελμάτων καθώς η ιστορία του ξεκινά από την αρχαιότητα.  Η σύγχρονη έννοια του καπνοδοχοκαθαριστή  έχει αναπτυχθεί τα τελευταία διακόσια χρόνια όταν η καμινάδα έγινε αρκετά μεγάλη για να χωρέσει έναν άνθρωπο μέσα. Η εξέλιξη αυτή η οποία συνέπεσε με τη βιομηχανική επανάσταση μας έδωσε τη δημοφιλή εικόνα του καπνοδοχοκαθαριστή που όλοι μας είμαστε εξοικειωμένοι.

  

 Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, πολλές προλήψεις αναπτύσσονται, ίσως λόγω του ιδιόμορφου χαρακτήρα του έργου τους. Ευτυχώς για τους καπνοκαθαριστές οι πιο πολλές  από αυτές τις δεισιδαιμονίες ήταν μάλλον θετικές, γεγονός που το υποδηλώνει ότι η θέα ή και το άγγιγμα ένας καπνοδοχοκαθαριστή θα μπορούσε να φέρει καλή τύχη. Αυτό ήταν ίσως το αποτέλεσμα του περιστατικού στο οποίο ένας καθαρισμός καμινάδας βοήθησε να  σωθεί η ζωή του βασιλιά Γεωργίου Β (στην Μεγ. Βρετανία).  Ακόμα και σήμερα καπνοδοχοκαθαριστές προσλαβάνωνται  για να εμφανιστούν στη διάρκεια ενός  βρετανικού γάμου, γιατί πιστεύεται ότι εάν η νύφη δει έναν, την γαμήλια ημέρα, θα της φέρει καλή τύχη!!

καυσόξυλα pelletsΣτον σύντομο κατάλογο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που προωθούνται στην Ελλάδα, προστέθηκε πρόσφατα μια νέα εγγραφή: τα pellets, ή συσσωματώματα, όπως λέγονται, που εδώ και χρόνια χρησιμοποιούνται σε όλες σχεδόν τις βορειοευρωπαϊκές χώρες τόσο για θέρμανση όσο και για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. 


Κατ' αρχήν, τι είναι τα pellets και γιατί θεωρούνται οικολογικό καύσιμο; «Πρόκειται για συσσωματώματα ξύλου χωρίς την προσθήκη χημικών, συγκολλητικών ουσιών. Είναι δηλαδή στερεά βιοκαύσιμα προερχόμενα από την αξιοποίηση βιομάζας», εξηγεί ο Ευριπίδης Κυπριώτης. Η πρώτη ύλη είναι θρυμματισμένο ξύλο που περνάει από μια ειδική επεξεργασία και παίρνει μια συγκεκριμένη μορφή - είναι κυλινδρικό, μικρής διατομής, με στιλπνή επιφάνεια. 


Το υλικό αυτό, στη συνέχεια, τροφοδοτεί ειδικούς καυστήρες, όταν πρόκειται για πολυκατοικίες ή μεγάλες κατοικίες, ή ειδικές σόμπες και τζάκια, όταν πρόκειται για σπίτια με μικρότερες ανάγκες και εξασφαλίζει ζεστασιά και οικονομία δεδομένου ότι είναι 20% - 40% φθηνότερο από το πετρέλαιο. 

Πότε κόβεται το ξύλο

         

 Πότε κόβεται το ξύλο


Τα ξύλα που κόβονται για επιπλοποιεία, καύση ή οικοδομικές κατασκευές πρέπει να κόβονται τον σωστό χρόνο:1 κόβουμε ένα δέντρο όταν έχει τους λιγότερους χυμούς.

Σημαντικός παράγοντας για την κίνηση των ρευστών στη φύση είναι η θέση του φεγγαριού. Το φεγγάρι κάνει δύο κινήσεις. Η πρώτη είναι το γέμισμα ή άδειασμα. Η δεύτερη είναι το ανέβασμα ή το κατέβασμα της τροχιάς σε σχέση με τον ορίζοντα. Η περιοδικότητα των δύο κινήσεων έχει κάποια διαφορά. Το καλοκαίρι καθώς η σελήνη γεμίζει, η τροχιά της κατεβαίνει, και αντιστρόφως. Το χειμώνα σχεδόν συμπίπτει το γέμισμα με το ανέβασμα και το χάσιμο με το κατέβασμα.

Όταν το φεγγάρι γεμίζει και όταν ανεβαίνει, τότε ανεβαίνουν και οι χυμοί στα φυτά, και αντιστρόφως. Το χειμώνα αυτά τα φαινόμενα είναι ισχυρότερα.

Επίσης, οι χυμοί ανεβαίνουν την άνοιξη και το καλοκαίρι, ενώ πέφτουν τo φθινόπωρο και χειμώνα. Ανεβαίνουν το πρωί και την ημέρα, κατεβαίνουν το απόγευμα και τη νύχτα.

Έτσι, συνδυάζοντας όλους αυτούς τους παράγοντες: ο ιδανικός χρόνος να κοπεί ένα δέντρο, αν πρόκειται να το χρησιμοποιήσουμε για κατασκευές, είναι κάποιο χειμωνιάτικο απόγευμα και στο χάσιμο του φεγγαριού. Αν αντίθετα π.χ., θέλουμε να κόψουμε ξύλα για να τα πουλήσουμε με το κιλό... τα κόβουμε κάποιο ανοιξιάτικο πρωινό με το γέμισμα του φεγγαριού, για να είναι βαριά-βαριά!

Τραβάει ή δεν τραβάει

  Το πώς τα τζάκια λειτουργούν σωστά και το πως μπορείς να χτίσεις ένα καλύτερο έχει γίνει το θέμα συζήτησης κυριολεκτικά για αιώνες. Από τις πρώτες πέτρες βαλμένες γύρω – γύρω από τη φωτιά μέχρι τα μοντέρνα εργοστασιακά τζάκια με προσεγμένες διαστάσεις και υλικά κατασκευής έχει γίνει μεγάλη πρόοδος. Ο στόχος είναι πάντα να σιγουρευτούμε ότι «τραβούν» καλά το καπνό και «πετούν έξω» όσο  περισσότερη ζεστασιά  μπορούμε να πάρουμε από το  ξύλο. Η πρόοδος αυτή βασίστηκε σε λάθη που δεν ξαναγίνονταν και έτσι μερικά σχέδια συνεχίζουν να δουλεύουν και να εξελίσσονται ενώ άλλα καταργήθηκαν.

  Εάν θα θέλαμε να το τοποθετήσουμε απλά, το τζάκι σας τραβάει κυρίως διότι  ο ζεστός αέρας ανεβαίνει. Όταν αρχίζετε μια φωτιά  ο αέρας μέσα στη καμινάδα  ζεσταίνεται και μεγαλώνει η διαφορά θερμοκρασίας του με αυτόν που είναι έξω από τη καμινάδα σας με φυσικό επακόλουθο να αρχίσει να ανεβαίνει. Καθώς ο ζεστός αυτός αέρας ανεβαίνει, ο κρύος του δωματίου ρέει μέσα στην εστία περιστρέφεται γύρο από τη φωτιά , ζεσταίνεται και αυτός και ανεβαίνει με τη σειρά του στη καμινάδα δημιουργώντας έτσι έναν κύκλο χωρίς τέλος. 

εξαερισμός γενικές ένοιες


ΡΟΗ ΑΕΡΑ (Q)

Είναι ο όγκος του αέρα, που απαιτείται για την εισαγωγή ή εξαγωγή αέρα σε έναν χώρο κατά την διάρκεια του χρόνου.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι υπολογισμού της ροής:

1. Υπολογισμός της ροής ανάλογα με τον όγκο του χώρου

Αφού υπολογίσουμε τον όγκο του χώρου, που θέλουμε να εξαερίσουμε, πολλαπλασιάζουμε με τις απαιτούμενες αλλαγές αέρα την ώρα (ΑΑΩ). Οι ΑΑΩ είναι ένας συντελεστής, ο οποίος εξαρτάται από το είδος του χώρου που θέλουμε να εξαερίσουμε.

Απαιτούμενες αλλαγές ανά ώρα για συνηθισμένες εφαρμογές εξαερισμού

Οι τιμές είναι ενδεικτικές και μπορεί να αλλάζουν ανάλογα με τις απαιτήσεις

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ  &    ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ

Χώροι Καυστήρων                  20-30

Βοηθητικοί χώροι                    4-8

Εργασιακοί χώροι                  10-15

Φούρνοι                                   20-30

Μηχανοστάσια                       20-30

Τράπεζες - γραφεία               16-10

Επαγγελματικά πλυντήρια   30-60

Καφετέριες - μπαρ                12-18

Βιομηχανίες χρωμάτων        30-60


 e-mail:info@alfacleaning.gr   ΡΟΔΟΣ 85107   τηλ/φαξ:+30 2244048229   κιν:+30 6979042044